Ce este moda sustenabilă? În ultimii ani a devenit esențial să cunoaștem conceptul de sustenabilitate și să îl practicăm într-un fel în viața noastră de zi cu zi. Unul dintre cele mai importante subiecte a zilelor noastre este protejarea planetei, pentru a ne asigura un viitor bun și sigur. Termenul de sustenabilitate îl găsești în multe locuri, apare în campanii de marketing, bloguri, paginile web ale magazinelor, postere, televiziuni, reviste de modă.
Dar ce înseamnă de fapt termenul „sustenabil”? De la ce se face ceva durabil, mai ales în lumea modei? Moda sustenabilă se referă la îmbrăcăminte și accesorii care sunt concepute, fabricate, comercializate și utilizate într-o manieră ecologică. „Modă etică” este un termen înrudit care se referă la îmbrăcămintea larg răspândită în lumea consumatorilor responsabili și este concepută apreciind bunăstarea socială și drepturile angajaților.
De ce majoritatea modei actuale NU este sustenabilă? O industrie sustenabilă a modei trebuie să funcționeze într-un mod care să dureze ani și decenii. Din păcate, acest lucru nu este valabil pentru „moda rapidă” dominantă de astăzi, care se referă la haine care sunt concepute intenționat pentru a fi consumate rapid la un preț ieftin. Acest lucru îi face pe cumpărători să considere hainele ca fiind de unică folosință – le poartă doar de câteva ori înainte de a le arunca și de a cumpăra haine ieftine mai noi și mai la modă. Ciclul rapid al modei este departe de a fi sustenabil, deoarece epuizează exponențial resursele naturale ale Pământului, exploatează muncitorii din întreaga lume și generează cantități uriașe de deșeuri.
„Indiferent de fundal, suntem cu toții de acord cu câteva lucruri de bază – nimeni nu ar trebui să moară pentru a face un tricou și nicio otravă nu ar trebui să fie turnată pe planeta noastră”. – Whitney Bauck
Speranță pentru un viitor mai sustenabil în modă Având în vedere cele de mai sus, moda poate fi făcută mai sustenabilă în nenumărate moduri – de la utilizarea materialelor naturale la utilizarea coloranților biodegradabili, prin folosirea tiparelor zero waste, care nu produc deșeuri. În lumina acestui fapt, iată câteva lucruri simple pe care să le cauți pentru a-ți face garderoba mai verde.
Textile naturale și organice: Materialele naturale precum cânepa, inul, bumbacul, mătasea, lâna, pielea și fibrele celulozice (adică fibrele vegetale produse sintetic, cum ar fi viscoza, raionul, lyocellul etc.) preferă în general materialele sintetice derivate din petrol, cum ar fi poliesterul, acrilul și nailonul. Acest lucru se datorează faptului că fibrele naturale sunt biodegradabile și compostabile.
Materiale reciclate: Folosirea materialelor existente pentru a crea îmbrăcăminte nouă este întotdeauna o alegere excelentă, deoarece nu este necesar să se extragă noi resurse de pe Pământ, ci se folosesc materiale care există deja și care ar fi irosite sau aruncate.
Coloranți ecologici: Indiferent dacă te uiți la fibre naturale sau sintetice, este important să iei în considerare impactul asupra mediului al coloranților și al proceselor de tratare a textilelor. Multe procese de vopsire și finisare folosesc cantități mari de apă și substanțe chimice toxice. Coloranții ecologici includ și coloranți proveniți de la imprimarea digitală, care consumă mai puțină apă, coloranți naturali și pe bază de plante.
Tiparele de croitorie fără deșeuri sau cu deșeuri reduse: În industria modei o mulțime de deșeuri provin din croirea tiparelor, așa că unele branduri sustenabile proiectează modele care au ca rezultat zero deșeuri.
Haine fabricate local: Alături de vopsit, cusut și transport, industria modei are o amprentă ecologică mare. Unele mărci se ocupă de acest lucru mutându-și atelierele mai aproape de punctul de vânzare, în loc să fie nevoite să expedieze din străinătate, sau aleg că articolele de îmbrăcăminte să fie disponibile doar la nivel local.
„Nu este vorba despre haina ta, ci despre viața ta pe care o trăieșți în haina.” – Diana Vreeland
Vestea bună este că în pași mici poți să-ți creezi un stil de viață sustenabil. Ca să o citez pe Diana Vreeland, schimbarea începe din interior, trebuie mai întâi să ne examinăm și să ne punem la punct valorile, experiența practică derivând din ele. Indiferent cum introduci aceste mici schimbări în viața ta, poți fi mândru de ele, deoarece joacă un rol important în protejarea mediului. Te încurajăm să treci la alternative ecologice și să reduci amprenta ecologică, apropiindu-te cu un pas de un mediu mai curat. Dacă dorești să vezi cum sunt articolele de îmbrăcăminte ecologice, te invităm să arunci o privire asupra ofertei noastre de îmbrăcăminte sustenabilă.